София, кв. Дървеница, ул. Константин Игнатов 2А, тел: 0888 570 700

big_3b6110adf9bbf1450720130fd7a13f55Пърхот или сух скалп – нека уточним това!

Един от най-често срещаните проблеми на скалпа са появата на пърхот и сух скалп,който са много различни един от друг и често биват бърканиили смятани за един и същ проблем. Много важно е да оточним проблемапреди да предприемем каквото и да е лечение за него. Сух скалп и пърхот са две различни състояния и тяхното лечение изисква различни подходи.

Пърхотът представлява смесица от себум, бактерии, мъртви клетки и пот и почти винаги е жълт на цвят. Той може да се отдели от скалпа или да се задържи на него,като обикновенно обхваща голяма част от главата. Пърхотът е бактерия и може да бъде разпространен чрез употребата на чужд гребен, четка или шапка.

Отделянето на бели на цвят мъртви, дехидратирани кожни клетки по време на разресване или разчесване почти винаги означава наличие на проблем със скалпа.
Причината за появата на такъв проблем може да бъде употребата на лоши или неподходящи продукти за коса или тяхното натрупване върху косъма и скалпа посредством лошо измиване или недостатъчна грижа.

Сега ще разгледаме основните причина за появата на пърхот. Една от тях е хиперактивните мастни жлези.Този проблем може да е наследствен и за решаването му е необходима среща с дерматолог. Необходимо е да се поддържа добра хигиена за да се ограничи появата на бактерии, причиняващи пърхот. Също така трябва да се избягва честата употреба на стилизиращи продукти и тяхното натрупване в косата.

Във фризьорките салони се предлагат редица продукти за третирането на този проблем дори и в домашни условия. Употребата на противопърхотен шампоан не трябва да продължава прекалено дълго тъй като може да доведе до изсушаване на скалпа. При всички положения трябва да се избягна всякакво механично въздействие (разчесване, втриване) върху сухите области на скалпа. Това може да доведе до проникване в кожата не само на бактерият причиняващ пърхот, но и на много други бактерии и да доведе до усложнения.

Една от основните причина за сух скалп е недостатъчното производство на себум.Появява се под формата на бели петна върху кожата.Това означава наличие на мъртви клетки. Консултацията с дерматолог е препоръчителна. Понякога проблемът може да бъде решен с подходящ шампоан и балсам.

Целият човешки живот е една динамична промяна. Всички органи и системи се променият под въздействието на външни и вътрешни фактори, така че е нормално косата ни да се промения с времето. Факторите,който са отговорни за разтежа на косата и състоянието на скалпа най-общо се обединяват като хормонални и екзогенни (фактори от външната среда). Всички те търпят промяна в различни периоди от живота.